Blog

Van woonadviseur naar verhuurmakelaar: "we blijven leren"

Van woonadviseur naar verhuurmakelaar

Laura Emans (52) en Nancy Vleeshouwers (55) van Woonik bevinden zich in de herfst van hun loopbaan. Niet veel werknemers zouden daarin nog een intensieve leergang zoals Verhuur volgen, maar beide dames stonden daar toch heel anders in. “We waren een tikje onzeker, maar we kunnen het achteraf aan iedereen aanraden. Je bent nooit te oud om te leren!”

Van woonadviseur naar verhuurmakelaar

Nancy werkt al twaalf jaar bij Woonik en Laura werkt er ook al zes jaar. Het duo werkt op de afdeling Wonen, waar recent enkele veranderingen wijn doorgevoerd. Laura en Nancy kregen daarbij de vraag voorgelegd of zij zich van woonadviseur wilden ontwikkelen tot verhuurmakelaar en zo verantwoordelijk worden voor het volledige verhuurtraject van Woonik. “We pakten dat meteen positief op maar we wisten wel dat we van veel onderwerpen geen kaas hadden gegeten. Moesten wij nou bijvoorbeeld ineens gaan bepalen wanneer er een nieuwe keuken in een woning moet komen? Vandaar dat we de leergang Verhuur zijn gaan volgen”, zegt Laura.

Jullie hebben de leergang als duo gevolgd. Hoe was dat?

Laura: “We hebben daar van tevoren goede afspraken over gemaakt met onze leidinggevenden. Het is fijn om de druk een beetje te kunnen verdelen, samen na te denken en te kunnen sparren over onderwerpen. En het samen neerzetten van de eindopdracht was ook erg leuk en leerzaam. Van onze directeur-bestuurder en manager hebben we ook op het werk tijd gekregen om aan de opdrachten te werken. Het is fijn dat iedereen zo flexibel meedacht tijdens onze opleiding.”

Hoe was de leergang georganiseerd?

“Er waren zeven lesdagen, opgedeeld in verschillende modules waaronder twee techniekmodules”, zegt Nancy. “Die vonden we weliswaar interessant voor onze werkzaamheden maar er werd wel heel diep op de materie ingegaan door de docent. Maar het was wel heel leuk om hem zo enthousiast te horen vertellen over soorten beslag, bouwstijlen en asbest. Na iedere lesdag kregen we huiswerkopdrachten, moesten we e-learnings volgen en werkten we aan ons eindproject: het verhuurplan, een moeilijk verhuurbaar complex binnen ons bezit.”

Waar heb je het meest van geleerd?

“Het interessantst vond ik de module Huurrecht. Wat moet je doen als iemand overlijdt, wat mag wel en niet bij een woning toewijzen, hoe zit het met melden van gebreken. Daar wisten we wel iets van, maar tijdens de leergang werd het in hapklare brokken heel begrijpelijk gepresenteerd. Onze kennis is enorm gegroeid, we hebben geleerd welke rechten en plichten wij als verhuurder en welke rechten en plichten onze huurders hebben. Dat betekent niet dat we het Wetboek uit ons hoofd hebben moeten leren, maar we weten waar we moeten zoeken als we een vraagstuk hierover tegenkomen in onze huidige functie”, vertelt Laura.

Kunnen jullie nu beter je werk doen door de leergang?

Beide dames knikken. “We staan veel sterker in onze schoenen en hebben allebei het gevoel dat we beter kunnen meepraten tijdens overleggen, dat we ons als professionals kunnen opstellen. We hebben ook geleerd dat het goed is om op je gevoel af te gaan, bijvoorbeeld bij het toewijzen van een woning. Niet alles hoeft uit den treure onderbouwd te worden”, zegt Nancy. Laura voegt toe: ”Het is fijn om veel meer te weten. Dat komt professioneler over, zowel bij je collega’s als bij de huurder. Meestal weet je direct een goed antwoord te geven op een vraag en in sommige gevallen ga je eerst met een collega sparren en bel je de huurder terug. Zo weet de huurder dat hij met een deskundige te maken heeft.” 

Ook aan de slag met jouw verhuurvaardigheden?

Wil jij werk maken van verhuur? De ideale match maken tussen klant en pand? Leren hoe je gericht kunt adverteren? Werk maken van leefbaarheid juist vanuit je verhuurwerkzaamheden? Tijdens de Leergang Verhuur ontvang je de tools om leegstand te voorkomen. Bekijk het programma en de data.

Datum: 02-10-2024

Delen: