Blog

Inspiratieprogramma voor ambitieuze werknemers

Inspiratieprogramma voor ambitieuze werknemers

Vaak zijn leergangen of opleidingen voor dezelfde groep mensen: managers of specialisten. Voor hen wordt over het algemeen veel geregeld als het op bijscholen aankomt, maar er is een grote ambitieuze groep waar minder voor aangeboden wordt. Bij Accolade zetten ze de spotlights nu vol op deze waardevolle groep mensen. En met succes.

Breed overkoepelend programma

Marieke Feenstra werkt als strategisch HR adviseur bij één van de grotere woningcorporaties in het noorden van het land, Accolade uit Heerenveen. “We hebben 183 medewerkers waarbij ik bezig ben met de organisatie als geheel en mijn blik breed is. Vanuit die optiek ontstond de behoefte om een inspiratieprogramma te ontwikkelen voor mensen die misschien niet zo snel in aanraking komen met andere delen van de organisatie, maar wel nieuwsgierig zijn en ambitie hebben.

Vaak zijn opleidingen gericht op een specifiek thema of specialisme. Dat spreekt alleen een bepaalde groep aan zoals managers. Wij wilden juist iets bieden waarbij deze groep een breed beeld krijgt van de diverse afdelingen/aspecten van een woningcorporatie. Want er is een groep collega’s die graag meer wil leren en de corporatie wil ontdekken, ook in combinatie met collega’s van andere afdelingen. In het aanbod van opleidingen zie je niet zo’n breed overkoepelend programma terug. Met het inspiratieprogramma dat we zijn gestart, willen we daar verandering in brengen.”

Wat is precies de focus van dit inspiratieprogramma?

“Het is bewust breed opgezet. Niet alleen financiën, duurzaamheid, verhuur of onderhoud, maar we proberen alles aan bod te laten komen zodat er een breed begrip ontstaat van waar iedereen binnen de corporatie mee bezig is. Op die manier kun je wellicht bij iemand een vuurtje laten ontvlammen voor een bepaald onderwerp en afdeling. Een ander deel van het programma gaat over jezelf. Wie ben ik nu eigenlijk en waar liggen mijn drijfveren?”

Is het programma voor iedereen geschikt?

“We vragen om minimaal MBO plus niveau. Het ontwikkeltraject is echt voor een andere groep mensen. Met verschillende achtergronden, kennis en ervaring. Dat geeft juist een mooie impuls aan de samenwerking binnen onze organisatie. Hoe leuk is het dat een jurist, een medewerker wooninformatie, een vakman en een ontwikkelaar elkaar beter leren kennen en met onderdelen van het programma aan de slag gaan.

Inmiddels zijn jullie ruim over de helft. Hoe ervaren deelnemers het programma?

“Wat we zien zijn die wisselende contacten en samenwerking tussen verschillende afdelingen. Dat zorgt ervoor dat eigenlijk iedereen meer kennis krijgt van de problematiek bij andere afdelingen en kweekt meer begrip voor waar zij tegenaan lopen. Bovendien leert men elkaar beter kennen waardoor ze sneller bij elkaar zullen binnenlopen als er eens iets is waar ze hulp bij kunnen gebruiken.”

Zijn er ook verbeterpunten?

“We gaan proberen om iets meer de samenhang te zoeken tussen al die losse onderwerpen die aan bod komen zodat er een meer organisch geheel ontstaat. Dat je bijvoorbeeld het onderdeel financiën hebt afgerond en dan die kennis kunt toepassen op een volgend onderdeel van het programma. Maar inmiddels zijn de geluiden zo positief dat we in december gaan starten met een tweede editie van het inspiratieprogramma.”

Heeft u ook behoefte aan een inspiratieprogramma?

Wilt u ook aan de slag met een ontwikkelprogramma voor uw corporatie? Onze adviseurs denken graag met u mee om een programma samen te stellen op basis van uw eigen situatie, de leerwensen, vragen van uw collega’s en veel keuze mogelijkheden en verdiepende modules. Neem vrijblijvend contact  op voor de mogelijkheden.

Datum: 29-08-2024

Delen: