Ik vind het leuk om tot de kern van het probleem te komen
Manon de Lange staat klanten te woord bij woningcorporatie Mercatus. Ze krijgt de meest uiteenlopende meldingen binnen, waaronder ook zaken die gerepareerd moeten. “Doorvragen naar de kern van het probleem kan al veel schelen. Ik kan door de training “Medewerker reparatieverzoeken” nu beter inschatten of, en welke actie nodig is”, zegt ze.
Ook in de Noordoostpolder, waar Mercatus zijn ruim 4500 wooneenheden beheert, gaat er uiteraard wel eens iets kapot. Bij Manon komen die huurderstelefoontjes binnen. Ze vindt het leuk werk. “Eerder werkte ik voor een commercieel bedrijf. Ik vind het fijn dat die druk er nu een beetje af is, het werkt wat vrijer vind ik. Mercatus is bovendien een hele leuke, informele organisatie met korte lijntjes.”
Wist jij veel van schimmel en cv-installaties voordat je bij Mercatus ging werken?
“Nee, we hebben wel onlangs privé een woning laten bouwen, dus dan krijg je er wel iets meer mee te maken. Maar echt diepgaande kennis had ik er niet van. Bovendien is onze woning gasloos.”
Wat voor meldingen krijg je zoal binnen?
“Het varieert. Het gaat van schimmel op de muren tot een slot dat vervangen moet worden. Of problemen met cv-installaties, ventilatie et cetera. Ik probeer zo goed mogelijk in te schatten wat er aan de hand is en zet de melding dan door naar de reparatieafdeling die een afspraak kan inboeken met de huurder. Het is de bedoeling dat ik dat in de toekomst zelf kan doen, maar zo ver zijn we nog niet.”
Waarom heb je de training gevolgd?
“Vanwege het doorvragen. Veel huurders hebben de kennis niet van een probleem dat ze melden. Als ik die wel heb kan ik gericht doorvragen om zo de beste oplossing te zoeken. Neem bijvoorbeeld een lek. Dan kan ik vragen waar het lekt, het expansievat of is er een kraan kapot? Of stel dat de cv niet werkt of iemand krijg geen warm water, dan vraag ik of er ergens een kraan lekt waardoor de verwarming niet meer werkt. Het is een kwestie van de juiste hokjes afvinken en zo de oorzaak te vinden. Dat is leuk en ik heb er veel van geleerd. Tijdens de training kregen we ook te zien hoe bepaalde zaken eruit zien, zoals een muurkraantje. Dat helpt ook als je iemand aan de telefoon hebt.”
Wat heb je nog meer geleerd behalve doorvragen?
“Hoe basisinstallaties werken, zoals een cv of warmtewisselaar. En dingen over zonnepanelen, ventilatie en schimmel. Ik kan nu ook gerichte tips geven over verschillende zaken om te voorkomen dat er bijvoorbeeld schimmel ontstaat.”
Doe je nu ook dingen anders in je werk?
“Omdat ik nu meer kennis heb, kan ik gerichter te werk gaan. En als we straks de mogelijkheid hebben om met de huurder aan de telefoon een afspraak in te boeken, gaat het veel sneller. En de huurder is daarmee dus ook tevredener.”
Zelf ook uw vakkennis vergroten?
De training ‘Medewerker reparatieverzoeken’ biedt een stevige kennismaking met en een verdieping in bouwkunde en installatietechniek. Het zet de belangrijkste problemen bij het aannemen van een reparatieverzoek op een rij. Het resultaat? Efficiënt en effectief reageren op een reparatieverzoek, een klacht of een vraag. Communicatie en de bouwkundige kennis geïntegreerd! Bekijk het programma en de data.
Datum: 16-07-2024