Blog

Er zijn veel meer soorten verward gedrag dan ik dacht

Er zijn veel meer soorten verward gedrag dan ik dacht

Als buurtbeheerder komt Ben Meertens vaak  bij mensen over de vloer. Soms treft hij dan mensen aan die verward gedrag  vertonen. Dan is het maar goed dat hij inmiddels precies weet wat hij moet doen.  “Het soort gedrag inschatten, rust bewaren en afstand houden.”

QuaWonen, Bens werkgever, heeft ongeveer 9.000 huurwoningen in de Krimpenerwaard. Als buurtbeheerder komt Ben in actie als er iets aan de hand is bij één van die woningen. “Ik krijg dan een systeemmelding dat er bijvoorbeeld een reparatie uitgevoerd moet worden. Dan ga ik langs om dat bij de bewoner te melden en zet de lijntjes uit om alles in gang te zetten. Of ik loop door de wijk en zie een tuintje dat er wat verwaarloosd bij ligt. Dan bel ik aan en probeer erachter te komen wat er speelt. De tuin is dan vaak een symptoom van iets groters.”


Je bent vast niet altijd overal even welkom?

“Klopt, en soms kom ik ook mensen tegen die wat verward zijn. Dat kan door allerlei zaken komen. Heeft iemand drank of drugs gebruikt, of zit er een psychische oorzaak achter zoals een angst- en stemmingsstoornis, of misschien dementie? Het is vaak lastig in te schatten, maar bepaalt deels wel hoe je moet reageren. Vandaar dat ik de cursus Omgaan met verward gedrag gevolgd heb.”


Wat voor gedrag zie je dan zoal?

“Ik had laatst iemand die zag en hoorde allerlei dingen in haar woning die er niet waren. Ze dacht dat de buren verantwoordelijk waren, maar ook nadat die verhuisd waren bleef ze dingen zien en horen. Uiteindelijk is deze vrouw naar een verzorgingshuis gegaan. 

Een ander voorbeeld is van een man die zijn slot niet open kreeg en daarom maar het voordeurglas met zijn blote handen kapot maakte om zijn woning binnen te komen. Hij vertelde dat hij een uur had staan wachten, maar dat niemand van zijn buren hem wilde helpen. Ik kwam daar toen aan en de sleutel en het slot werkten gewoon prima. Die bewoner snapt er op dat moment niets van want bij hem lukt het niet. 

Dat is natuurlijk al erg, maar een raampje kapot maken met je blote handen kan ook helemaal verkeerd aflopen. Verward gedrag heeft dus op meerdere gebieden gevolgen.”


Wat doe je op zo’n moment?

“Rustig blijven, signalen herkennen, met meneer in gesprek blijven maar wel afstand bewaren. Het rollenspel in de cursus heeft me daarbij geholpen. We oefenden bijvoorbeeld met een acteur die een psychose nabootste zodat je kon inschatten welk gedrag er vertoond werd en welke actie daarbij hoort. 

In de praktijk helpt dat enorm. Zo was ik laatst met een collega op pad en kregen we ook een melding van verward gedrag. Daar aangekomen werd de situatie voor mijn collega nogal dreigend, terwijl ik wel wist wat ik moest doen, namelijk een stapje terug doen. Dat heb ik door de cursus geleerd. Ik kan de cursus daarom aan iedereen aanbevelen.”


Kun je alle situaties nu goed inschatten?

“Nee, ik heb juist geleerd dat er zoveel verschillende vormen van verward gedrag zijn! Ik heb de basis nu wel onder de knie, maar ik blijf gewoon door leren. We overleggen nu ook van tevoren of tijdens de situatie met elkaar hoe we het gaan aanpakken, wat voor meer vertrouwen zorgt bij ons als buurtbeheerders. De persoon met verward gedrag profiteert daar ook van omdat we die op de juiste manier behandelen.”

Datum: 25-09-2023

Delen: