Inhoud

Bij nieuwbouw en transformatie van vastgoed speelt de omgeving een belangrijke rol. Zo moet de gemeente voor haar grondgebied één of meerdere bestemmingsplannen vaststellen. In dat bestemmingsplan moet de gemeente ten behoeve van een goede ruimtelijke ordening bestemmingen toekennen en daar regels aan koppelen. Bij het vaststellen van een bestemmingsplan moet de gemeente allerlei omgevingsfactoren onderzoeken. Denk daarbij aan water, geluid, verkeer en parkeren maar ook de flora en fauna. Hiervoor gelden specifieke regels waaraan voldaan moet worden.
Ook zal bij nieuwbouw en transformatie onder andere beoordeeld moeten worden of het bouwplan past binnen het geldende bestemmingsplan. Als dat niet het geval is, zal eerst een planologisch besluit genomen moeten worden. Dat kan bijvoorbeeld door het wijzigen van het bestemmingsplan of door middel van een Omgevingsvergunning. Dit lijkt een duidelijke route. Maar vele wegen leiden naar Rome…
Welke weg daarbij de beste is, is sterk afhankelijk van de omstandigheden van het specifieke geval. Is de initiatiefnemer bijvoorbeeld bereid zijn bouwplan tot bouwaanvraagniveau uit te werken nog voordat duidelijk is of het bouwplan planologisch mogelijk is? Is de initiatiefnemer bereid te starten op risico?
Maar ook als het bouwplan wel binnen het bestemmingsplan past, kunnen omgevingsfactoren een rol spelen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan parkeren, de aanwezigheid van beschermde diersoorten of de eventuele monumentenstatus van het gebouw. Indien deze factoren niet goed in beeld zijn, kunnen deze gaandeweg het proces voor veel vertraging zorgen.
Deze cursus geeft inzicht in de werking van bestemmingsplannen en de omgevingsfactoren die een rol spelen bij nieuwbouw en transformatie. Daarbij wordt ook een doorkijk gegeven naar de in voorbereiding zijnde nieuwe Omgevingswet.
Programma
- Het bestemmingsplan
- De relevante omgevingsfactoren
- Anterieure overeenkomsten
- Planologisch mogelijk maken van bouwplannen
- Verkeer en parkeren
- Wonen en zorg in relatie tot het bestemmingsplan
- De Wet natuurbescherming (voorheen Natuurbeschermingswet, Flora- en faunawet en Boswet)
- Omgaan met beschermde diersoorten
- Praktijksituaties rondom beschermde diersoorten
- Monumenten: een status aparte
- Praktijksituaties rondom monumenten
- Doorkijk naar nieuwe Omgevingswet
- Tips & tricks uit de praktijk