Het wordt er allemaal niet eenvoudiger op. Wat gisteren modern en vernieuwend was, is overmorgen verder ontwikkeld. Het verbruik van installaties mag dan wel dalen, maar de installatie- en onderhoudskosten nemen toe. Voor (bouwkundige) medewerkers van corporaties zijn installaties vaak een lastig onderdeel. Ontwikkelingen zijn nauwelijks bij te benen. En juist deze medewerkers zijn de schakel tussen de huurder en de installateur tijdens het gebruik, maar ook bij onderhoud aan installaties.
Is het keuren van de technische installaties in woningen nu wel of niet verplicht? Hoe bepaal ik nu of een situatie gevaarlijk is? Wat zegt de norm over de wens van deze huurder? Ik doe het altijd zo, is dat ok?
Dat vormen van inspectie van de technische installaties in woningen wel noodzakelijk zijn, blijkt telkens weer uit de voorbeelden in het nieuws over ongevallen door ondeugdelijke installaties. Veel woningcorporaties hebben zichzelf inmiddels, vanuit de door hen gevoelde zorgplicht, verplicht tot het uitvoeren van deze APK volgens de NEN8025.
De NEN8025 is ontstaan uit de NTA8025. In deze nieuwe norm zijn ook nieuwe technieken als zonnepanelen, laadpalen, warmtepompen etc. opgenomen. Waar in de NTA ventilatie alleen werd gezien in de relevantie tot verbrandingsprocessen, is ventilatie in de NEN in de volle breedte onderwerp van inspectie.
In deze cursus leer je alles over geldende normen in bestaande bouw, wat het bouwbesluit zegt over mutaties aan technische installaties. En er is voldoende ruimte om je eigen praktijksituaties voor te leggen.