Per 1 januari 2024 is de Omgevingswet in werking getreden. In de training Omgevingswet – Basis wordt ingegaan op de werking van de Omgevingswet en de zes kerninstrumenten alsook op de gewijzigde manier van vergunningverlening. In deze training ‘Omgevingswet – verdieping’ wordt op een aantal specifieke onderwerpen ingegaan. Hoewel de training begint met een opwarmronde, is het fijn als je de basiskennis van de Omgevingswet reeds kent.
Kostenverhaal
De gemeente is bij de publiekrechtelijke medewerking aan bouwplannen verplicht haar kosten te verhalen. Maar hoever mag de gemeente daarin gaan? En gelden er grenzen aan wat een woningcorporatie in het kader van kostenverhaal aan de gemeente mag betalen? In deze training zal het systeem van kostenverhaal uiteen worden gezet en zal worden ingegaan op deze vragen.
Gemeentelijke invloed woningvoorraad
Nederland kent een forse woningbouwopgave en daardoor zullen veel woningen bijgebouwd moeten worden. Dat is niet altijd mogelijk vanwege knelpunten. In deze training zal worden ingegaan op hoe een gemeente invloed kan uitoefenen op wat er in de gemeente wordt bijgebouwd, zowel kwalitatief als kwantitatief.
Participatie
De Omgevingswet wordt ook wel geïntroduceerd als de “Participatiewet”. Maar is dat wel terecht? In hoeverre is participatie onder de Omgevingswet verplicht en welke randvoorwaarden gelden er dan?
Wonen en zorg
Nederland kent veel nieuwe, flexibele woonzorgconcepten vanwege de scheiding tussen wonen en zorg. Het inpassen van deze zorgconcepten in omgevingsplannen (voorheen bestemmingsplannen) blijkt vaak een uitdaging. De maatschappelijke bestemming is niet altijd geschikt vanwege de beperkte omvang van de zorg, terwijl de woonbestemming soms te beperkend kan zijn voor de aard van de zorgverlening. Welke aandachtspunten brengt dat met zich mee?
Voor ieder die actief is in projectontwikkeling en vastgoed, is verdiepende kennis op de voorgaande onderwerpen van belang, gezien de impact van deze belangrijke thema’s op jouw projecten.