Per 1 januari 2024 is de Omgevingswet in werking getreden.
Onder het motto “ruimte voor ontwikkeling, waarborgen voor kwaliteit” zijn met de Omgevingswet ongeveer 26 wetten en 120 Algemene maatregelen van bestuur op het gebied van de fysieke leefomgeving geïntegreerd. Dit omvat onderwerpen als bouwen (Wabo), ruimtelijke ordening (Wro), milieu (Wm), monumentenzorg (Erfgoedwet) en natuur (Wnb).
De Omgevingswet benadert belangen in de fysieke leefomgeving op een integrale manier. Daarnaast gaat de vergunningverlening onder vigeur van de Omgevingswet anders. De Omgevingswet kent een vergunningensysteem voor omgevingsplanactiviteiten en ‘knipt’ de (wat we voorheen noemden) bouwvergunning in een technische vergunning waarin aan de technische eisen in het BBL wordt getoetst en een ruimtelijke vergunning waarin wordt getoetst aan de ruimtelijke aspecten van het omgevingsplan.
Voor iedereen die actief is in de projectontwikkeling en vastgoed, is basiskennis van de Omgevingswet en de manier van vergunningverlening van groot belang. Het is essentieel om te begrijpen hoe de wet en deze vergunningen functioneren en hoe ze kunnen worden toegepast.
Programma
- Inleiding op de Omgevingswet
- De zes kerninstrumenten
- Omgevingsvisie
- Omgevingsplan
- Omgevingsvergunning
- Bouwen onder de Omgevingswet:
- Omgevingsvergunning (de ‘knip’)
- Vergunningvrij bouwen
- Wet kwaliteitsborging voor het bouwen
- Overgangsrecht voor de overgang naar de Omgevingswet
- Tips & tricks uit de praktijk
Tijdens de basistraining Omgevingswet wordt dieper ingegaan op deze punten en de training bied je een stevige basis om aan de slag te gaan.