Als woonconsulent ben je het sociale gezicht van de woningcorporatie en ben je het aanspreekpunt voor de huurders. Je signaleert problemen en helpt bewoners met verschillende situaties. Dit kunnen sociale vraagstukken zijn maar ook burenoverlast of moeilijkheden in de buurt.
De laatste jaren zijn deze problemen vaak ingewikkelder geworden. Tegelijkertijd zijn er ook meer manieren gekomen om hier iets aan te doen. Er zijn bijvoorbeeld nieuwe wetten en hulpmiddelen om overlast tegen te gaan en om de leefbaarheid in buurten te verbeteren. Dit vraagt veel van de kennis en vaardigheden van een woonconsulent.
In onze leergang Woonconsulent leer je alles wat je nodig hebt om deze functie goed te kunnen uitvoeren. Je krijgt handvatten om ook ingewikkelde situaties aan te pakken. De leergang richt zich op thema’s zoals het planmatig werken, omgaan met woonoverlast, het verbeteren van de leefbaarheid en het betrekken van bewoners. Daarnaast leer je ook over huurrecht en werk je aan professionele vaardigheden, zoals samenwerken en goed communiceren.
Aanpak
Je start de opleiding met een persoonlijk intakegesprek om je leerdoelen in kaart te brengen. Ook ga je aan de slag met de e-learning module Huurrecht en de module Timemanagement. Je ontvangt onder meer het Handboek Woonconsulent en een uitgebreide reader Huurrecht.
Gedurende de leergang volg je 4 x 2 dagen training over de verschillende aspecten van het vak van Woonconsulent. De studiebelasting is gedurende de leergang ongeveer 2 tot 4 uur per week naast de bijeenkomsten.
Tijdens de leergang maak je voorbereidings- en praktijkopdrachten die de lesstof koppelen aan je eigen dagelijkse werksituatie. Zo kun je opgedane kennis ook direct toepassen in je eigen praktijk. Als deelnemer breng je je eigen casuïstiek in waardoor je van en met elkaar leert. Door het uitwisselen van kennis en ervaring bouw je direct een netwerk op met corporatieprofessionals.
De leergang Woonconsulent wordt afgesloten met een theoretisch examen huurrecht en een schriftelijke examenopdracht. Bij succesvol afronden en aanwezigheid tijdens alle lesdagen, ontvang je het diploma Leergang Woonconsulent.
Voorbereiding
- Intake
- e-Learning module huurrecht (afronding voor blok 1)
- e-Learning module timemanagement (afronding voor blok 3)
Programma
Blok 1) Visie op het vak, visie op de wijk
- Kennismaken, visie op het vak
- Actualiteiten
- Leefbaarheid: wijkgericht werken
- Leefbaarheid: interventies in de wijk
- Woningwet
- Regiefunctie van de woonconsulent
- De wijk in kaart
- Signaleren en onderzoeksmethodes
- Complexmatig werken
- Huurrecht deel 1
Blok 2) De regiefunctie van de woonconsulent
- In- en extern samenwerken aan leefbaarheid
- Beleidskader van de corporatie en invloed vanuit de functie
- Samenwerken in het netwerk en in de eigen organisatie
- De sociale kaart, inzicht in voorzieningen en (on)mogelijkheden
- Prestatieafspraken
- Participatie
- Community building
- Huurrecht deel 2
Blok 3) Vergroten van je impact als woonconsulent
- Inzicht in competenties, kwaliteiten en ontwikkelmogelijkheden als woonconsulent
- Aan de slag met eigen leerdoelen (casuïstiek en oefenen)
- Last en overlast
- De gedragsaanwijzing
- Bijzondere verhuur, woningtoewijzing, tweede kans
- Woonzorgcomplexen en bijzondere woonvormen
- Thema & intervisie: Casusbesprekingen
- Studiebegeleiding
Blok 4) Huurrecht, woonfraude & ondermijning
- Huurrecht deel 3
- Casusbesprekingen rondom huurrecht
- Ondermijning en woonfraude
- Thema & intervisie: Casusbesprekingen
- Studiebegeleiding
Blok 5) Examen en diploma
Theoretisch examen Huurrecht
Examenopdracht
De examenopdracht bestaat uit het in praktijk brengen van de aangeboden lesstof. Dit resulteert in een plan van aanpak voor een bestaande situatie binnen je werkgebied.
Een belangrijk onderdeel van het vak- en dus ook van de examenopdracht- is reflectie. Op jezelf en op de inhoud van je werk. Naast het plan van aanpak maak je ook een reflectieverslag.
Diplomering
Na succesvolle afronding van de leergang ontvang je het diploma Leergang Woonconsulent.