Wil jij goed kunnen omgaan met technische zaken binnen je dagelijkse werk? Zou je antwoord willen kunnen geven op vragen als “Is dit technisch in orde of niet?” en “Wat moet ik aan met dit vochtprobleem?”. Wil jij aannemers goed te woord kunnen staan en begrijpen hoe de woning technisch in elkaar zit? Wil je meer inzicht hoe een bouwproces van idee tot aan de oplevering verloopt en wat daarna tijdens de beheerfase nodig is om te komen tot een scherpe begroting en inspecties van het bezit?
De antwoorden op deze vragen komen aan de orde in deze 4 daagse training Bouwkunde voor niet-bouwkundigen.
De training biedt naast kennismaking op de gebieden bouwkunde, tekeningen lezen, bouwfysica (geluid- en vocht), een verrijking op de bouwprocessen, installatietechniek, wet- en regelgeving (o.a. Woningwet – Bouwregelgeving – Arbo), asbest, ouderenhuisvesting, energietransitie, Beheer en Onderhoud.
Programma
- Typen huizen en andere gebouwen
- Opbouw van een woning (bouwelementen)
- Bouwmethoden
- Installaties (basis):
- Verwarmingssystemen
- Ventilatiesystemen
- Electra
- Riolering
- Tekeningen lezen
- Bouwfysica (geluid en vocht)
- Praktijkbezoek en materiaalkennis
- Bouwproces
- Bouwen voor speciale doelgroepen
- Energietransitie en verduurzaming
- Arbo
- Asbest
- Bouwregelgeving
- Gebouwbeheer
De trainer behandeld de belangrijkste bouw- en installatietechnische basiskennis en terminologie rondom woningen. Hiernaast wordt uitvoerig stilgestaan bij het bouwproces, de betrokken partijen en de relevante wet- en regelgeving. Dat gebeurt vanuit het perspectief dat je dagelijks met jouw klanten en aannemers daarover wilt kunnen praten en dat jij daarbij een goede gesprekspartner wilt zijn voor je technische collega’s.
De noodzakelijke theorie wordt direct aan de praktijk gekoppeld. Centraal in de cursus staan je eigen werkpraktijk en jouw vragen, die daarom ook al in de voorbereiding op de cursus Bouwkunde voor niet-bouwkundigen aan de orde komen.