Voor de bouwsector is veel veranderd in 2024. Per januari zijn 26 wetten met 5000 wetsartikelen samengevoegd tot één krachtige wet: de , met slechts 350 wetsartikelen.
Daarnaast is de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen in werking getreden, waarmee het bevoegd gezag stapsgewijs plaatsmaakt voor private kwaliteitsborgers, die worden ingeschakeld door de opdrachtgever.
Besluit bouwwerken leefomgeving
Ook het besluit bouwwerken leefomgeving is gewijzigd vanaf 2024. Er gelden nieuwe bouwkundige eisen aan liften in nieuwe woongebouwen rondom bescherming tegen brand en rook. En de eisen rondom toegankelijkheid en de bereikbaarheid van gebouwen vanaf de openbare weg gelden per 2024 ook voor (eengezins)woningen.
Veiligheidsplan
Voor bouw- en sloopwerkzaamheden moet een veiligheidsplan worden opgesteld en voor oplaadvoorzieningen voor elektrische voertuigen gelden strengere eisen.
Ingrijpende wijzigingen, die veel vragen kunnen oproepen; Wat zijn nu de verschillen tussen het Bouwbesluit 2012 en het bouwwerken leefomgeving 2024? Wat betekenen de wijzigingen in het vergunningsstelsel en in het bouwwerken leefomgeving voor de projecten? Waar moet je op (gaan) letten? Wat is de impact van alle nieuwe eisen op je projecten?
Vergunningen
Welke vergunningen en/of meldingen zijn nodig voor je plannen? Wat is de tijdsplanning voor vergunningsaanvragen en hoe zit het met de eisen en voorschriften? Wat betekenen deze veranderingen voor jouw praktijk?
Onze training bied je een diepgaand overzicht van de bouwregelgeving en wetgeving die van invloed zijn op je projecten. We belichten de impact van de Omgevingswet en de Wet kwaliteitsborging voor (ver)bouwen en onderhouden op je werk. Alles vanuit een praktische benadering en met praktijkvoorbeelden om de theorie direct toepasbaar te maken.