Blog

Hoe ga je om met je eigen verwachtingen

Onbewust heeft ieder mens allerlei verwachtingen over hoe anderen met ons om horen te gaan. 

Als je bewust stil staat bij deze verwachtingen, dan blijkt maar al te vaak dat je eigen verwachtingen niet realistisch zijn. Je teleurstelling komt in de meeste gevallen vooral door je eigen verwachtingen.

Daarom vind je hieronder een aantal meer realistische verwachtingen. Als je deze als uitgangspunt neemt in een gesprek met een klant, word je zelf minder snel teleurgesteld door klanten en meer succesvol in je communicatie.

Uitgangspunt 1. Klanten mogen het met mij oneens zijn.

Ik leg mijn standpunt duidelijk uit en verwacht niet dat de klant het met mij eens is. Als de klant het er inderdaad mee oneens is, leg ik
uit hoe de klachtenprocedure in zijn werk gaat en laat het daarbij. 

Uitgangspunt 2. Klanten mogen onvriendelijk tegen me zijn.

Ik blijf altijd vriendelijk en professioneel in gesprekken. Ik verwacht dit niet terug van de klant. Deze mag teleurgesteld, geïrriteerd, bot of boos zijn, maar niet agressief.

Uitgangspunt 3. Klanten mogen voor zichzelf opkomen.

Als ik de regels en de situatie heb uitgelegd, verwacht ik niet dat klanten dit meteen accepteren. Wonen is een eerste levensbehoefte, mijn boodschap is dus moeilijk in één keer te accepteren. Het feit dat een klant boos is of tegensputtert, betekent voor hem dat hij voor zichzelf op komt en alles probeert om zijn situatie te verbeteren.

Uitgangpunt 4. Omgaan met lastige klanten hoort bij het werk.

Ik werk bij een corporatie. Een corporatie bedient een kwetsbare doelgroep. 90% van je tijd besteedt je aan 10% van de klanten. Ik kan dus verwachten dat de klanten waar ik mee te maken krijg, niet de makkelijkste zijn.

Uitgangspunt 5. Omgaan met klanten is niet altijd gemakkelijk.

Ik werk met een uitdagende doelgroep. Ik mag verwachten dat zij mij af en toe op scherp zetten. Dit maakt mijn werk interessant, spannend en leerzaam.


Datum: 14-02-2022

Delen: