Blog

De Sociale Spil in de Kolenkit heet Alime!

“Ik zal me eerst even voorstellen. Ik ben Alime Kaya, wijkbeheerder bij Rochdale.”  We zitten aan tafel bij Alime die vol pit en passie over haar werkgebied vertelt aan de deelnemers van de Praktijkopleiding Sociaal Wijkbeheerder en Huismeester. We zijn te gast bij Rochdale om te zien hoe wijkbeheer in Amsterdam wordt uitgevoerd. Zowel bij Alime als bij de deelnemers is het enthousiasme over hun vak meer dan aanwezig! 

Alime werkt inmiddels ruim 8 jaar bij Rochdale en ze heeft haar werkgebied steeds beter onder controle. “Ik bouw langdurige relaties op met mijn bewoners. Daarom lukt het me om schoon, heel en veilig te handhaven”. In het wijkkantoor zijn nog 4 complexbeheerders bezig om de administratie bij te werken. “We voeren zelf onze opdrachtbonnen in. Het is fijn om invloed te hebben op het beheer, maar het administratieve werk neemt wel toe, terwijl je juist in de buurt zichtbaar en aanwezig wil zijn.”

Op de vraag of Alime als vrouwelijke wijkbeheerder juist meer of minder met agressie te maken krijgt, antwoordt ze gevat: “Ik sta mijn mannetje wel. Ik heb niet veel te maken gehad met agressieve huurders en ik kan vrij duidelijk zijn en toch in gesprek blijven”.

De wijk in: Goede vragen en leuke gesprekken

Tijdens de wijkrondgang in de Kolenkit ben ik onder de indruk. Ik niet alleen. De deelnemers uit het hele land hebben allerlei vragen: “Ik had me toch wat anders voorgesteld, hoe houden jullie het zo schoon?” “Wat is het hier netjes en wat onderhouden jullie het groen goed in deze binnentuinen!” “Is er beleid op de boten die hier liggen vanuit de Gemeente?”

Tijdens de rondgang legt Alime veel uit. Wat gebeurt er veel moois in zo’n klein gebied direct naast het hoofdkantoor van Rochdale. Bijvoorbeeld de Leefbaarheidsambasadeurs die wekelijks in contact zijn met Rochdale over de aandachtspunten in hun complex. De “Lik op Stuk” aanpak in de complexen is ook effectief, zegt Alime terwijl ze een sticker op een stofzuiger plakt die in de gang staat. Je wijk beheren doe je niet op kantoor of vanuit een auto. Dat doe je in de wijk!

SOS: Samen Objectief Schouwen

Na een inspirerende rondgang evalueren we de wijk rondgang op het Rochdale kantoor. Bijzonder is dat we allemaal andere dingen hebben gezien in die buurt. De observaties liggen soms best ver uiteen. Wat moet je daar nu mee? Hoe krijg je objectieve maatstaven naast je persoonlijke mening? Wanneer is iets echt onveilig? Wat is niet schoon? Zijn die beelden ook anders in Emmen, Maastricht of Amsterdam?

Wijken beheren = een universele kunst 

Doordat deelnemers uit het hele land aanwezig zijn, ontdekken we dat we overal met dezelfde onderwerpen bezig zijn. Hoe bereik ik mijn huurder? Hoe beïnvloed ik ongewenst woongedrag? Wat is aanvaardbaar schoon, heel en veilig?

De term leefbaarheid vinden de deelnemers vooral een “frikandellenterm”. Iedereen eet het weleens, toch weet niemand wat het precies is. Daarom is concreet zijn ook zo belangrijk! Praten over specifieke problemen zoals kapotte deurdrangers, niet onderhouden tuinen en een vervuilde omgeving. Samen doen we nog een oefening in het Omdenken van problemen: kun je in plaats van een verbod opleggen een goed alternatief bieden? Wat is nu een haalbaar, realistisch en betaalbaar alternatief voor grofvuil in je buurt? Of aan het roken in algemene ruimten? Samen komen we tot verrassende, werkbare en haalbare oplossingen!

Jouw praktijk staat centraal!

Ben jij ook wijkbeheerder, complexbeheerder of huismeester. Zoek je een goede basisopleiding zodat je meer uit je werk kunt halen? Sluit dan aan bij de volgende praktijkopleiding. Dan gaan we samen op reis en op zoek naar juist de mogelijkheden en de oplossingen voor jouw praktijkproblemen. Samen met de andere deelnemers ontdekken we verschillen en overeenkomsten. Je leert hoe je goede en betere gesprekken met je huurders kunt voeren. Hoe je huurrecht in jouw praktijk kunt toepassen. En hoe je goed met je collega’s kunt communiceren en samenwerken. Tussen de lesdagen ga je aan de slag met je eigen praktijk. En natuurlijk gaan we op bezoek bij een collega-corporatie om te leren van elkaar. 

Alime en Rochdale bedankt!

De wijkrondleiding van Alime tezamen met de gastvrijheid van Rochdale bood veel energie en inspiratie voor deelnemers maar ook voor mezelf. Ik kijk nu alweer uit naar de volgende groep van de Praktijkopleiding Sociaal Wijkbeheerder en Huismeester met inspirerende, nieuwe en prachtige praktijkvoorbeelden. Doe je mee?

Marija Bjelobrk
Docent Praktijkopleiding Sociaal Wijkbeheerder en Huismeester

Datum: 27-11-2016

Delen: