Kjenning
0320 - 2374 88

Overlast: Zoeken naar zaken die niet in de haak zijn

Wonen, Verhuur & Leefbaarheid
Wonen, Verhuur & Leefbaarheid
11 juli 2024

“Ik heb een signalerende functie waarbij ik de schakel ben tussen bewoners en corporatie en andersom. Tijdens mijn werk zie en hoor ik van alles en als het nodig is maak ik daar melding van. Overlast is een thema dat steeds vaker speelt, dus daar moeten we als corporatie alert op zijn.”

Overlast, broeinestjes, dealen of ondermijning

Eddy Hankamp is wijkhuismeester bij Vechtdal Wonen in Ommen. Hij volgde de training “Herkennen en signaleren van ondermijning”. Zijn werk speelt zich veelal af in complexen en in de wijk om contact te hebben met de bewoners. Eddy heeft daarbij een scherp oog voor zaken die niet in de haak zijn. “Overlast, kleine broeinestjes noem ik het altijd maar. Dealen ook, of ondermijning. Maar ik probeer ook te zien of mensen in een sociaal isolement zitten. Ik zie al snel of er iets niet klopt. Ik werk veel vanuit mijn gevoel. Het is fijn om een situatie al in beeld te hebben voordat er een melding over komt van bewoners. Dan heb ik het gevoel dat ik mijn werk goed gedaan heb.”

Kom je overlast veel tegen in je werk?

“Nee gelukkig niet heel veel. Je hoort wel veel verhalen in het nieuws over chemische labs in woonwijken en hennepkwekerijen op zolders. Dat gebeurt wel eens, maar niet op grote schaal.”

Waarom heb je dan toch die training gevolgd als je het niet veel ziet?

“Pure nieuwsgierigheid. En je neemt er altijd wel wat van mee. Echte ondermijning hoort eigenlijk bij de wijkconsulent maar ik wil wel graag weten hoe ik moet handelen als ik het in de praktijk zie. En soms overlapt het ook een beetje zodat ik zelf ook actie moet ondernemen. Ondermijning is bovendien een gevaar voor corporaties. Allereerst heeft het nadelige effecten op de leefbaarheid van een wijk wanneer er bijvoorbeeld gedeald wordt, ergens een vuurwerkopslag of een hennepkwekerij zit. Er komen drommen louche figuren op af die ook allemaal weer hun effect hebben op de rest van de wijk. Dat wil je voor zijn.”

Waar liggen kansen om ondermijning te bestrijden?

“De sleutel ligt bij samenwerking. Niet alleen met de wijkconsulent of wijkagent maar meer met de bewoners. Die organiseren zichzelf ook vaak in commissies of buurtverenigingen en zoeken zo de samenwerking met de corporatie op. Ik merk dat ik de meeste mensen wel weet te enthousiasmeren om ook een oogje in het zeil te houden en zo op tijd zaken te signaleren. Samen zien je immers meer dan alleen.”

Wat is het belangrijkste dat je geleerd hebt?

“Nou dat dus, dat je samen meer ziet dan alleen. Mensen in de wijk voelen snel als er iets niet pluis is. Het is handig als je dan een lijntje hebt met deze bewoners, zodat ze zich ook prettig voelen om ons te informeren. Verder vond ik de opzet van de training erg leuk. De docent was criminoloog en kon veel vertellen over zijn eigen vak, maar bood ook een luisterend oor voor de problemen van de deelnemers. Er was veel gelegenheid om ervaringen te delen en te kijken waar andere corporaties mee zitten. Want de problematiek wordt wel steeds groter, door het hele land heen is dat te zien. Het is dus goed dat deze training er is.”

Zelf ook uw kennis vergroten?

Welke vormen van ondermijning bestaan er? Hoe kunt u deze herkennen? Tijdens de training ‘Herkenne  en signaleren van ondermijning’ komen deze vragen uitgebreid aan de orde. U leert ook hoe u kunt signaleren, wat u zelf preventief kunt doen en hoe u ondermijning op een zorgvuldige en veilige wijze kunt melden. Bekijk het programma en de data.

Lees het in onze artikelen

Wil je vrijblijvend advies?

Bel naar 0320 - 2374 88 of gebruik de keuzehulp tool.