Kjenning
0320 - 2374 88

Bouwkunde voor niet-bouwkundigen: “Ik weet nu dat er veel meer onder een dak zit dan alleen een gebouw”

Vastgoed, Onderhoud & Beheer
Vastgoed, Onderhoud & Beheer
8 april 2022

Marie-José Ten Holter werkt al 36 jaar in het UMC Utrecht in verschillende functies. Ze begon als röntgenlaborant en is inmiddels coördinator Personeelshuisvesting. Dat vereist andere kennis en daarom volgde ze de opleiding Bouwkunde voor niet-bouwkundigen. “Ik ben ambitieus en wil altijd meer weten.”

Van zorg naar stenen? Hoe komt dat zo?

“Ik vind het leuk om iedere keer een nieuwe uitdaging aan te gaan. Ooit ben ik begonnen als röntgenlaborant. Vervolgens heb ik de specialisatie radiotherapeutisch laborant gedaan op de afdeling radiotherapie. Na verloop van tijd werd ik daar leidinggevende. Dat heb ik 11 jaar gedaan. Een prachtige baan. Zes jaar geleden liep ik tegen deze functie aan en heb ik erop gesolliciteerd. Ik dacht: ik houd van plannen, ik houd van mensen en ik houd van organiseren. Dus dit is een baan voor mij!”

En? Is dat ook zo?

“Ja, het is een ontzettend leuke baan. Het UMC Utrecht heeft een aantal panden in Utrecht dicht bij het ziekenhuis die verhuurd worden aan medewerkers. Vroeger alleen aan verpleegkundigen, zodat zij snel op hun werk konden komen. Nu ook aan research-analisten, zij doen belangrijk onderzoekswerk en moeten vaak snel heen en weer om in het laboratorium zaken te checken. En we verhuren ook aan onderzoekers in opleiding, zij komen vanuit de hele wereld hiernaartoe. Daarnaast ben ik samen met een andere collega verantwoordelijk voor de 8 gastenkamers in het ziekenhuis zelf, waar familieleden van patiënten kunnen verblijven.”

Hoeveel weet een radiotherapeutisch laborant van stenen?

“Toen ik begon niet bovenmatig veel. Wij hebben zelf een koophuis en verhuren is toch een heel ander proces. Dus ik ben zes jaar geleden gewoon gaan googelen om te kijken hoe ik meer kennis kon krijgen over huizen, verhuren en alles wat daarmee samenhangt. Zo kwam ik bij Kjenning terecht. Ik had er meteen een goed gevoel bij. 

Ieder jaar heb ik een training/opleiding gedaan bij ze. Onder andere de training Huurrecht, waar de trainer een advocaat was. Die ik daarna bij het UMC heb uitgenodigd om naar onze huurcontracten te kijken, deze waren wat verouderd. Mooi dat er dan ook een kruisbestuiving is. Dit keer wilde ik graag meer van bouwkundige zaken weten. Dan denk ik: hup, even kijken of Kjenning hier iets over heeft.”

Waarom meer weten van bouwkundige zaken dan?

“Omdat het fijn is om goed door te kunnen vragen als huurders bellen met een klacht. Zodat ik bij wijze van spreken bij lekkage kan inschatten of ik de brandweer moet bellen, de huismeester moet inschakelen, of dat ze er een emmertje onder kunnen zetten tot er de volgende dag iemand komt. Ik wil gewoon zoveel mogelijk bouwkundige dingen weten. En deze opleiding gaat vanaf een stuk grond – wat wil je bouwen, wat heb je daarvoor nodig, hoe ziet het bouwproces eruit, welke wet- en regelgeving is van belang, wat is het bouwkundige jargon – tot hoe beheer je, onderhoud je onroerend goed, et cetera. Ik weet nu dat er veel meer onder een dak zit dan alleen een gebouw.”

Was er nog een eyeopener?

“Ik vond het leuk dat we als praktijkoefening een plattegrond van de benedenverdieping ons eigen huis moesten tekenen met alle aansluitingen. Dan kom je er pas achter hoeveel dat er zijn. Op al die verschillende aansluitingen gingen we vervolgens in. Heel interessant en praktijkgericht was dat.

De asbestmodule heeft mij aangezet tot het stellen van vragen intern. In twee woningen die leegstonden hebben we onderzoek laten doen Gelukkig is alles goed. Toen kwam ik er ook achter dat dit soort zaken niet goed gedocumenteerd zijn, dat doen we nu ook beter. 

De verschillende trainingen die ik heb gevolgd houden mij scherp. En ik heb een netwerk opgebouwd dat ik kan contacten als ik iets wil weten of toetsen. Dat is ook nuttig. Kortom, win-win.”

Lees het in onze artikelen

Wil je vrijblijvend advies?

Bel naar 0320 - 2374 88 of gebruik de keuzehulp tool.