Kjenning
0320 - 2374 88

Bouwkunde voor niet-bouwkundigen: een stevige kennismaking

Vastgoed, Onderhoud & Beheer
Vastgoed, Onderhoud & Beheer
8 maart 2024

‘Volgens mij zit er asbest in mijn huis. Wat nu?’ ‘Mijn verwarming slaat niet meer aan, kan iemand die komen maken?’ ‘Mijn raam wil niet meer dicht, hoe kan dat?’ Vragen, vragen, vragen. Sabina Borgers, medewerker bij Acantus, beantwoordt ze graag, maar had behoefte aan meer kennis. Ze volgde de training bouwkunde  voor niet-bouwkundigen.

Een mens kan toch niet overal een antwoord op hebben?

“Nee, dat is een utopie. De vragen zijn heel breed en divers, en je kunt inderdaad niet alles weten. De insteek van Acantus is dat de medewerkers van het Klant Contact Centrum 80% van de vragen kunnen beantwoorden. Ik had als niet-techneut behoefte aan meer inhoudelijke kennis op het gebied van bouwprocessen, wet- en regelgeving, en hoe zaken technisch in elkaar steken.”

Wat bedoel je met ‘inhoudelijke kennis op het gebied van bouwprocessen’?

“Inzicht krijgen in alle facetten van het bouwproces, van ontwerp tot het werkelijk bouwen. Maar ook het energiezuinig maken van woningen door middel van planmatig onderhoud.

Welke soorten isolatie- en bouwmaterialen zijn er en waar gebruik je ze voor? Warmtepompen, zonnepanelen en de werking daarvan. Wat is het doel van mechanische ventilatie en hoe werkt het? Hoe herken je asbest, op welke plaatsen kun je het aantreffen in woningen met een bouwjaar van voor 1994? Bouwtekeningen kunnen lezen. Als je hier meer inzicht in hebt, kun je veel beter de vragen beantwoorden van huurders, maar ook beter inhoudelijk communiceren met collega’s en externe partijen.”

En dat kwam allemaal aan bod?

“En nog meer. Het is geen training die je in een vingerknip hebt gedaan, de tijdsduur was twee keer twee dagen met twee avondprogramma’s. Het was goed bestede energie, want het was superinteressant en leuk.

Is twee keer twee dagen niet te lang?

“Zeker niet. Daarvoor was het te leuk. De trainers waren bevlogen en hadden veel kennis in huis, ook in praktisch opzicht. We deelden met z’n allen ervaringen en sparden met elkaar. Omdat het deelnemersveld gemêleerd was, krijg je leuke gesprekken. Iedereen heeft zijn/haar eigen insteek.”

En de slag van theorie naar praktijk? Was die er?

“We zijn een middag bij Bouwmensen op bezoek geweest, een vereniging van bouw- en infraopleidingsbedrijven door heel Nederland. Daar konden we zien hoe bijvoorbeeld dakconstructies en cv-installaties er in de praktijk uitzien. We kregen uitleg over verschillende zaken, dat was heel verhelderend en heeft echt toegevoegde waarde.”

En alle kennis is nu verankerd in de bovenkamer?

“Veel wel, maar niet alles en niet altijd tot in detail. Het fijne is dat we een uitgebreid naslagwerk hebben meegekregen. Dat staat niet alleen mooi te wezen, daar heb ik echt wat aan. Als ik denk: hoe zit het ook alweer precies, kijk ik daar in.”

Terugkijken kan met een goed gevoel?

“Ja. Ik vind het fijn dat ik nu meer kan betekenen voor Acantus. De training Bouwkunde voor niet-bouwkundigen was goed georganiseerd en interessant. Ik weet nu meer dan de basis en dat kan ik breed inzetten binnen de organisatie.”

Lees het in onze artikelen

Wil je vrijblijvend advies?

Bel naar 0320 - 2374 88 of gebruik de keuzehulp tool.