Bij nieuwbouw, transformatie en renovatie vormt de BTW een belangrijk aandachtspunt. Bij nieuwbouw begint het al met de vraag of het voordelig is om de benodigde grond aan te kopen met BTW of toch liever met overdrachtsbelasting. Dat speelt helemaal als er nog bebouwing aanwezig is op de aan te kopen grond.
Er spelen weer hele andere BTW-vraagstukken bij transformatie van bestaande gebouwen. Leidt de transformatie tot het ontstaan van nieuwbouw of is er ‘slechts’ sprake van een verbouwing van het bestaande gebouw? Wordt het gebouw na transformatie verhuurd, verkocht of is er sprake van een combinatie van verhuur en verkoop?
Welk BTW-tarief is bijvoorbeeld van toepassing bij onderhoud en renovatie? Het normale tarief of het verlaagde (9%) tarief?
In deze cursus wordt ook ingegaan op de vraag of de BTW-verleggingsregeling van toepassing is. En daarbij komt dan ook de Wet ketenaansprakelijkheid aan de orde. Verder wordt ingegaan voor de gevolgen voor opdrachtgevers van de Wet aanpak schijnconstructies.
Tot slot komen ook de fiscale aspecten van de verschillende samenwerkingsvormen aan de orde. De samenwerking kan formeel verlopen via samenwerkingscontracten, met een VOF of CV, of via een rechtspersoon (dochtermaatschappij en andere ‘verbonden ondernemingen’). De keuze voor een samenwerkingsvorm heeft ook fiscaal een behoorlijke impact waardoor je goed moet nadenken over deze keuze.
Deze cursus geeft inzicht in de fiscale kansen en risico’s bij nieuwbouw, transformatie en renovatie en biedt concrete handvatten om bij de keuze voor een samenwerking, nieuwbouw, transformatie of renovatie ook de fiscale aspecten voldoende in kaart te brengen.