Inhoud

De Eerste Kamer heeft op 14 mei 2019 de Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen aangenomen. Deze wet beoogt de kwaliteit van een gebouw en het bouwproces te verbeteren. Onder meer door een grootschalige wijziging van vergunningverlening, de introductie van een privaat toezichtstelsel en de verruiming van de aansprakelijkheid van de opdrachtnemer.
De intrede van de wet staat gepland op 1 juli 2023. Vooralsnog zal de wet eerst gelden voor relatief éénvoudige bouwwerken zoals ééngezinswoningen. Complexe bouwprojecten worden pas later aan de wet onderworpen. Wat betekent dit nieuwe stelsel nu voor de dagelijkse praktijk bij corporaties?
Kwaliteitsborger
Op de bouwplaats kan men zich opmaken voor de komst van de private kwaliteitsborger. De kwaliteitsborger zal onder andere bouwplannen gaan beoordelen en de veiligheid en kwaliteit van uitgevoerde constructiewerkzaamheden monitoren.
Versterking positie opdrachtgever
Eén van de meest zichtbare gevolgen voor opdrachtgevers zal de intrede van het opleverdossier zijn. In dit dossier zal de aannemer onder meer verklaren dat het gebouwde volgens geldende bouwregelgeving is gebouwd en wordt opgeleverd. Verder verandert de regelgeving rondom ‘’verborgen gebreken’’ in de zin van een aannemingsovereenkomst
Wat betekent de Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen voor corporaties?
Met de Wet kwaliteitsborging ontstaat een nieuw stelsel in de bouw. Partijen hebben meer verantwoordelijkheden en de gemeente doet een stap terug. Wat betekent dit nieuwe stelsel nu voor de dagelijkse praktijk bij corporaties?
Na deze training bent u goed op de hoogte van het nieuwe stelsel, de nieuwe rollen en verantwoordelijkheden van de betrokken partijen, de corporatie als opdrachtgever, de aannemer, de gemeente en de kwaliteitsborger. U bent na de training up to date rondom de wet en de wijzigingen voor u als opdrachtgever.
Programma
- Inleiding / algemene uitgangspunten Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen
- Stelsel Kwaliteitsborging voor het Bouwen
- Betrokken partijen: gemeente, autoriteit, instrumentaanbieder en kwaliteitsborgers
- Rol bevoegd gezag
- Juridisch kader aansprakelijkheid in de bouw
- Wijzigingen BW (bv. aansprakelijkheid na oplevering)
- Gevolgen nieuwe regelgeving voor corporaties