Blog

Omgevingsrecht en bouwregelgeving: van papieren wereld naar de praktijk

Een nieuwe wijk bouwen is geen kwestie van de schop in de grond zetten en gaan met die banaan. Voordat het zover is, is er al een heel traject doorlopen. Het MT en de RvC van Sint Antonius van Padua volgde de training Omgevingsrecht en bouwregelgeving. “Nu we hierover meer weten, kunnen we zaken op een goede manier beïnvloeden”, aldus bestuurder Merlien Welzijn.

Sint Antonius wil bouwen, maar dat loopt vertraging op?

“Op dit moment lopen er drie bouwprojecten. Daarbij lopen we aan tegen vertragingen in de ruimtelijke-ordeningprocedures (RO). Denk aan elementen als de stikstofuitstoot, of de Pfas-norm. Niet aan de orde bij deze projecten, maar dat dreigde wel even. Je ziet dan dat alle betrokkenen meteen in een kramp schieten, waardoor vertraging ontstaat in de besluitvaardigheid. 

Daarnaast hebben omwonenden een grote stem, zij kunnen bezwaar maken, ook dat zorgt soms voor vertraging. Terwijl we een wooncrisis hebben hè. De minister wil dat er 75.000 woningen per jaar gebouwd worden, door de vertragingen die ontstaan in de RO-procedures is het lastig om tempo te maken.”

Dan zit de boel op slot. Maar dan?

“Precies, maar dan? Als MT en RvC vroegen wij ons af hoe je als corporatie zaken kunt beïnvloeden. Aan welke knoppen kun je draaien? Waar zitten de kansen om vertragingen te voorkomen? Soms loop je namelijk verderop in een proces tegen zaken aan die je prima eerder had kunnen dichttimmeren, maar wat niet gebeurd is. 

Daar komt nog eens bij dat er in 2021 de nieuwe Omgevingswet ingaat. Wat zijn de consequenties daarvan voor ons? En we starten in 2023 ook nog eens met een nieuwe bouwstroom. Kortom, we wilden de aanwezige kennis actualiseren. Die wens heeft Kjenning samen met ons opgepakt, met als resultaat een training rondom Omgevingsrecht en de nieuwe omgevingswet op maat.”

Lijkt me taaie materie dat Omgevingsrecht en bouwregelgeving…

“Het is een papieren wereld, met veel wet- en regelgeving. Aan de orde kwamen onder meer het bestemmingsplan, relevante omgevingsfactoren, de Wet natuurbescherming, de nieuwe Omgevingswet, omgaan met beschermde diersoorten, maar ook de beïnvloedingsmogelijkheden in de wetgeving. Dan moet je denken aan de volgorde van processen, vergunningen, et cetera. Dat klinkt inderdaad taai, maar dat was het allerminst door de manier waarop de trainer het aanpakte.”

Oh, wat was die aanpak dan?

“Hij maakte het tastbaar voor ons door alle deelonderwerpen van de training aan een van onze projecten te relateren. Dat gaf de training dynamiek. Hij maakte veel uitstapjes naar onze praktijk, zonder dat we te lang bleven hangen bij één onderwerp. Zo kregen we concrete haakjes en werd het heel praktisch en handzaam. De letter van de wet komt dan tot leven.”

Iedereen in zijn sas?

“Kjenning levert geen ‘confectie’ maar een ‘maatpak’, toegespitst dus op onze specifieke situatie. Alle deelnemers kijken dan ook tevreden terug op deze ervaring. De trainer deelde na afloop zijn contactgegevens, voor wie behoefte heeft om nog door te praten over zaken. Die betrokkenheid voelt prettig.”

Ook een incompanytraining?

De training Omgevingsrecht en omgevingswet is voor Sint Antonius van Padua aangepast naar de eigen situatie en vragen en in company verzorgd. Heeft u ook een vraagstuk? Neem dan  contact op met onze opleidingsadviseurs. Samen zoeken we de best passende oplossing, passend bij uw vraagstuk en uw situatie.

Datum: 17-02-2020

Delen: