Blog

Goede communicatie is van wezenlijk belang bij herstructurering

Er gaat veel gebeuren in de wijk Nieuwdorp in Stein: een complete herstructurering staat op stapel. Zaam Wonen besloot de training Sociale projectbegeleiding te volgen. Directeur-bestuurder Karel Smitsmans: “Een goede voorbereiding is van groot belang om dit te laten slagen.”

Een herstructureringsproject. Dat is in dit geval?

“Ons project in Nieuwdorp is onderdeel van een wijkvernieuwingsopgave. Dat betekent niet alleen woningen renoveren, slopen, nieuw bouwen, verduurzamen. Ook de woonomgeving en de inrichting daarvan worden aangepakt. Waar creëer je speelsituaties, parkeerplaatsen, een nieuw buurtcentrum, hoe los je het beheer van achterpaden op, et cetera.”

Dat werk je niet uit in een achternamiddag

“Nee, echt niet. Wij werken samen met de gemeente, zorginstelling en uiteraard ook de bewoners. Zij moeten er wonen, dus het is belangrijk om te weten waar zij behoefte aan hebben. Voordat de schop in de grond gaat, ben je wel even verder. Er komt veel bij kijken. Het gaat namelijk niet alleen om de daadwerkelijke uitvoering, goede communicatie is ook van wezenlijk belang.”

En dus dacht u: tijd voor een training?

“Wij zijn een kleine corporatie, voor ons is dit een groot project en geen dagelijkse kost. In totaal gaat het om 300 wooneenheden, waarvan 200 eengezinswoningen en 100 flatwoningen. Dan is het wel goed om een training als deze te volgen, waar het sociale aspect goed aan bod komt.”

Voor wie?

“Voor alle betrokkenen binnen Zaam Wonen: de projectleider, onderhoud, de medewerker leefbaarheid, verhuur, de communicatiemedewerker en de manager. In totaal 8 medewerkers hebben de training gevolgd.”

En u?

“Ik ook. Mijn betrokkenheid is belangrijk, voor ons is het een groot project dat een flinke investering vraagt. Wijkontwikkeling heeft ook mijn bijzondere belangstelling. Van origine ben ik planoloog, wonen en woongedrag kwam in mijn studie al aan bod, dat heeft altijd al mijn interesse gehad. In een project van deze omvang moeten we richting bewoners de goede dingen doen en de dingen goed doen. Een project goed inrichten is essentieel.”

Wat opgestoken van de training?

“Zeker. Het was nuttig en leerzaam. De dag begon met een korte opfrisbeurt van de juridische aspecten wat betreft sloop, onderhoud en renovatie. Welke regels zijn er, wat zijn de rechten en de plichten van bewoners? Daarnaast was een plan van aanpak, met fasering, deadlines, afspraken bewaken en anticiperen op problemen en begeleiding van probleemgevallen een onderdeel. En uiteraard de communicatie: hoe ga je om met bewonersgroepen, wat is belangrijk bij individuele gesprekken en huisbezoeken, hoe herken je weerstand en buig je die om.”

Pittig dagje?

“Ja, maar ook een bevestiging dat wij al op de goede weg waren en zijn in onze manier van communiceren met de bewoners en andere stakeholders. Het was ook een dag die inzicht heeft gegeven. Er was veel ruimte voor interactie en het bespreken van onze eigen casus. De docent had ruime praktijkkennis, dat is toch een pluspunt. De training zou in company zijn, maar het werd door corona uiteindelijk online. Dat ging super en deed absoluut geen afbreuk aan de kwaliteit van het programma.”

De schop in de grond dan maar

“Zover is het nog niet. We zijn begonnen met klankbordgroepen en praten nu met groepen bewoners op straatniveau. Online, dat kan nu eenmaal niet anders. De opgedane kennis van de training brengen we daarbij in de praktijk.”

Heeft u ook een vraag voor een incompanytraining?

Bovenstaande training over Sociale Projectbegeleiding werd in company (online) verzorgd voor Zaam Wonen.

Heeft u ook een vraag voor een incompany training? Neem dan  contact op met onze opleidingsadviseurs. Samen zoeken we de best passende oplossing, passend bij uw vraag en uw situatie #doenwatnodigis

Datum: 19-04-2021

Delen: